The Flower Family

"Wij excelleren in kwaliteit en een lang vaasleven"

Staan die rode rozen nu nog?

In Italië toont de man zijn liefde met prachtige rode rozen van de hoogste kwaliteit en van maar liefst tachtig centimeter. Komt hij met minder aan, dan wordt hij weggestuurd. Liefde kent geen grenzen. Daarom is de Porta Nova Red Naomi rode roos zo geliefd. Het is de enige in haar soort van deze hoge kwaliteit. De Red Naomi roos is goed te telen met een goede houdbaarheid, veel bloemblaadjes en de minste kans op ziektes. “We lopen voorop qua innovatie, onderzoeken continu hoe we het vaasleven kunnen verlengen en pakken onze expertiserol om de keten te begeleiden in het verbeteren van kwaliteit." Mark van Vliet, European account & develop manager, vertelt enthousiast en geeft ons een rondleiding.


Een man van de langetermijnrelatie

Porta Nova is de grootste rozenkweker van Red Naomi rozen ter wereld met 115 jaar ervaring, 160 mensen in dienst en 11 hectare kassen. Daar komt in 2018 nog eens 6 tot 8 hectare bij. Porta Nova ontstond uit een fusie van drie rozenkwekerijen van drie families: de een houdt zich bezig met de teelt, de ander doet alles eromheen zoals energiebeheer en personeel. En weer de ander doet de financiële afhandeling. De taken zijn perfect verdeeld en zo doet iedereen waar hij goed in is. 

“Het is een reuze interessant bedrijf. Ik houd ervan om het verhaal van Porta Nova te vertellen, om diepere verbindingen te zoeken met klanten en hen te ondersteunen waar mogelijk. Ik deel mijn kennis en ervaringen graag met ze omdat ik erin geloof dat je samen het beste kunt door ontwikkelen. Porta Nova gaat altijd voor de langetermijnrelatie.” 

“We doen er alles aan om het iedere dag beter te doen in alle aspecten. Dankzij deze filosofie staan wij bekend om de uitzonderlijk hoge kwaliteit van onze rozen. Ik onderzoek met klanten alle mogelijkheden om de keten verder te optimaliseren en de kwaliteit en houdbaarheid zo hoog mogelijk te krijgen. We kijken continu hoe we het vaasleven bij de consument kunnen verlengen, zelfs tot drie weken. Net zo lang tot de consument denkt: staan ze er nu nog? Wij excelleren in kwaliteit. In onze rozen, de keten, logistiek en het vaasleven. Dat is toch gaaf!" 


Stressvrij telen met een Formule 1 motor

"Naast de kwaliteit van de rozen is maatschappelijk en duurzaam ondernemen voor ons belangrijk. We gebruiken alleen groene energie en bestrijden bijna honderd procent biologisch. Je kunt onze rozen zelfs eten. Ik vind trouwens niet dat MVO een USP mag zijn, je moet het gewoon doen!"

Als we de kas binnenlopen vertelt Mark: "Alle medewerkers krijgen elke keer voordat ze gaan snijden instructies en loggen vervolgens in op hun eigen sector. Omdat alle matten worden gescand weten we altijd precies welke roos uit welke sectie komt". 

"Onze kas is net een Formule 1 motor. Je hebt zoveel knopjes om aan te draaien om het maximale eruit te halen." Daar wordt veel in geïnvesteerd. Zoals in de Climator: een indrukwekkend verwarmings- en koelingssysteem op zonlicht. Het door de zon verwarmde water wordt 100 meter onder de kas opgeslagen en in de winter weer gebruikt om te verwarmen. Het wordt nooit kouder dan 14 graden en nooit warmer dan 22 graden. "Met dit systeem houden wij het klimaat het hele jaar stabiel en zijn daarmee de enige in de wereld. De planten groeien zonder stress zodat we altijd topkwaliteit kunnen leveren.” 

En op basis van data kunnen wij de vraag uit de markt goed voorspellen. Hiermee kunnen we de kas zo sturen dat we zo perfect mogelijk voldoen aan de vraag." En die vraag is niet mis: maar liefst 30 miljoen stelen per jaar vanuit heel Europa. Mind you, dat zijn er 100.000 per dag. 


Everlasting quality

Voordat de rozen de kas verlaten zijn ze langs maar liefst acht controlepunten gekomen. "Er werken hier dubbel zoveel mensen op de werkvloer als bij andere kwekers. Dat is ook nodig, wij willen de autoriteit in kwaliteit zijn."

Dit jaar bezoekt Mark Duitsland, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië en Italië met een kwaliteitskit onder zijn arm. Om verbindingen te leggen: veel koffiedrinken en luisteren. En om buitenlandse groothandelaren te begeleiden in het ondersteunen en verbeteren van hun kwaliteit. Porta Nova werkt hard aan een eigen keurmerk. "Dat is waar we naar streven: everlasting quality en een langer vaasleven. Daarvoor moeten we de juiste samenwerking vinden met de exporteur, groothandel en de bloemist."

Hij sluit af: "Ik geloof niet in mislukkingen. Als je samen nieuwe dingen probeert kan het een succes worden. Zo niet, dan heb je iets geleerd en een mooie verbinding gelegd voor de volgende poging."

Meer info op www.portanova.nl


Gerelateerde verhalen

Het verhaal van Holstein Flowers - de grootste kweker in gerbera's

Het verhaal van Holstein Flowers - de grootste kweker in gerbera's

Witte en roze hortensia populair

Witte en roze hortensia populair

lees al onze stories
The Flower Family — iPhone app

Download nu de app
en bestel je eerste boeket