The Flower Family

""Degene die goed verkoopt is mijn favoriet""

Witte en roze hortensia populair

Beperk de verdamping en bevorder de opname van de geoogste bloemen. Dat is de mantra van Henk Sonneveld van Sonneveld Hydrangea. De hortensia is een prachtige bloem dat vult met mooie kleuren. Henk vertelt ons enthousiast over zijn hortensia's, de leuke kanten van zijn vak en hoe hij samenwerkt om zich continu te ontwikkelen. En we krijgen een rondleiding tussen de 100.000 hortensia's die Sonneveld heeft staan.


Om te beginnen: verzorgingstips

  1. Snij twee tot drie centimeter van de onderkant van de steel recht af. En verwijder alle bladeren die onder water staan.
  2. Vul een schone vaas met water en voeg het zakje bloemenvoedsel toe.
  3. Snijd de stelen elke twee tot drie dagen bij.
  4. Houd de bloemen buiten direct zonlicht en zet ze niet op een kachel.

Stap één tot en met drie zorgen voor de bevordering van opname. Stap vier zorgt ervoor dat je verdamping beperkt. Zo geniet je maximaal van je hortensia.

 

"Degene die goed verkoopt is mijn favoriet"

Sonneveld Hydrangea is een prachtig familiebedrijf en wordt gerund door drie broers. In 1927 begon opa met het telen van tomaten, komkommers, sla en paprika's. Hun vader nam het over. In 1999 kochten de broers de kas van de buurman erbij. Zij probeerden daar hortensia's te telen en dat werd een succes. Inmiddels legt Sonneveld Hydrangea zich volledig toe op hortensia's en verkopen ze, met vijftien mensen in dienst, tussen de 4.000 en 8.000 stelen per dag.

Het valt ons op dat de hortensia's in potten staan. Ze houden blijkbaar niet van klei. "Zo beheersen we de groei en vorm. We willen compacte bollen." zegt Henk. "We streven naar de juiste balans in productie en bolgrootte. Kijk, als je de bollen te groot laat worden, hebben we minder ruimte in de kas en verkopen we minder. Onze focus ligt op stabiliteit in kwaliteit en verkoop. Daarom laten we veredeling over aan andere bedrijven."

Sonneveld heeft dertig soorten staan, in verschillende vormen en kleuren. De classic hortensia is de zachtroze bol, die achtereenvolgens groen en rood wordt. De verse hortensia is wit, groen, paars of blauw. De meeste mensen houden van de witte en roze hortensia. Daarom teelt Sonneveld 30% basiskleuren, 30% bijzondere kleuren en de andere 30% wordt gebruikt om te testen en vernieuwen. Wij vragen Henk naar zijn favoriet. "Degene die het goed doet qua verkoop natuurlijk!" Hij lacht. "Zonder gekkigheid, de donkerpaarse vind ik erg mooi."


Niet praten over duurzaamheid. Gewoon proberen en doen.

"Wat ik graag wil bereiken? Dat een eindklant in verweggistan zegt: ik wil per se de hortensia van Sonneveld. Daarom zijn we altijd aan het doorontwikkelen." Henk houdt zich graag bezig met duurzaamheid. Hij doet wat hij kan om het energieverbruik terug te dringen. Maar stap voor stap. "Veel kwekers hebben hier hun mond vol van. Ik vind alleen dat je het niet moet vertellen, maar dat je het gewoon moet laten zien. De bloemen moeten het verhaal vertellen. De kwaliteit van de bloem staat dan ook altijd voorop."

Elke twee weken komt er een biologische begeleider langs om samen een strategie te bepalen. We bestrijden zoveel mogelijk biologisch. Alleen als het echt niet lukt, komt er chemische bestrijding aan te pas. En we proberen gewoon dingen. Zoals een stek planten, laten groeien en snoeien. Dat werd niets. Maar dat geeft niet, we hebben ervan geleerd. En dan proberen we weer wat anders."

"Zelfs de slak is in de Ark van Noach gekomen. Tien kleine stappen vormen samen ook een grote stap. Laat die slak maar lekker hobbelen naar zijn doel. En zorg dat je een buffer hebt om mislukkingen op te vangen." Terwijl Henk hierover vertelt zien we een poes heel relaxt liggen. "Dit is onze held. Hij pakt alle muizen. Om te voorkomen dat ze de wortels in de potten eten of in het watersysteem gaan zitten."


Co-creatie en coöperatie essentieel

"Ik ben geen voorstander van de veilingklok. Natuurlijk, we hebben een instrument nodig om de prijs te bepalen. Maar ik wil direct met de klant in gesprek. Het wordt steeds meer een combinatie van directe verkoop, dat we al voor 55% doen, en de veiling. Ik vind de handelscontacten erg leuk. Veel regelen en bellen. Om klanten tevreden te krijgen en houden. Een mooi spel."

Henk gelooft dan ook in samenwerken. In Nederland zijn meer dan honderd hortensiakwekers. "We komen regelmatig samen om te praten over de laatste eisen en andere dingen die spelen. Ik zit zelfs in de productcommissie van FloraHolland." Daarnaast praat Henk met kwekers van andere premium flowers. Zoals met Porta Nova (rode rozen) en Holstein Flowers (gerbera's). "We steunen elkaar op commercieel gebied. We brainstormen en leren van elkaar. Het gaat om co-creatie en coöperatie. Om samenwerken en elkaar versterken."

Gerelateerde verhalen

Het verhaal van Holstein Flowers - de grootste kweker in gerbera's

Het verhaal van Holstein Flowers - de grootste kweker in gerbera's

Staan die rode rozen nu nog?

Staan die rode rozen nu nog?

lees al onze stories
The Flower Family — iPhone app

Download nu de app
en bestel je eerste boeket