The Flower Family

"Met de gerbera haal je vrolijkheid in huis Maar vergis je niet, tuinbouw is topsport."

Het verhaal van Holstein Flowers - de grootste kweker in gerbera's

Grootbloemige, mini's, platte, gevulde, enkele laag, spinbloemige en bolletjes. En met namen als Kermit, Casino, Fanta, Dusty, Moët en Purple Wonder. De gerbera is veelzijdig en hip. "De gerbera heeft zoveel verschillende kleuren en vormen. Met haar open bloeiwijze geeft ze direct sfeer. Je haalt echt vrolijkheid in huis" zegt Leo van Holstein van Holstein Flowers. Wij vroegen hem het hemd van het lijf en kregen een rondleiding waarbij we van de ene in de andere verbazing vielen.

Holstein Flowers is een mooi familiebedrijf. Leo's vader startte in 1946 met het telen van tomaten, paprika, komkommer en sla. De vier zoons namen het bedrijf over om zich per 1974 volledig toe te leggen op de gerbera. Klinkt typisch Hollands? Nee hoor, de gerbera komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Afrika. Misschien vandaar alle vrolijke kleuren.


We hebben een reputatie hoog te houden. En met plezier.

Holstein Flowers is de grootste gerberakweker met inmiddels twee locaties, 110 medewerkers en in totaal 10,6 hectare gerbera’s. Ze verkopen, schrik niet, wereldwijd 70 miljoen stuks per jaar. April en mei zijn de piekmaanden waarbij er soms wel tot 200.000 stuks per dag de kas verlaten. Zo populair is de bloem dus. Als we rondlopen, verbazen we ons erover hoeveel er wordt weggegooid. "We hebben een reputatie hoog te houden. Mensen betalen voor kwaliteit dus wij willen alleen het beste leveren" aldus Leo.

"Onze kracht is dat we als familie goed samenwerken. Iedereen heeft zijn eigen taak en verantwoordelijkheid. Communicatie staat voorop, we steunen elkaar altijd en laten elkaar in onze waarde. Wij zijn niet uit op winst, het rendement wordt direct geïnvesteerd om ons familiebedrijf te versterken." Leo is verantwoordelijk voor het algemeen management, is de commerciële man en het gezicht naar buiten toe. Wij begrijpen wel waarom: hij praat enthousiast, vol passie en honderduit.


Hobbymatig kruisen

Vanaf dag één zijn de heren gestart met het hobbymatig kruisen van de bloemen. Dat werd steeds professioneler. "80% van ons assortiment komt uit eigen verdeling. Florist Holland, een bedrijf dat ook veredelt en vermeerdert, verkoopt onze nieuw ontwikkelde soorten wereldwijd. Alleen bepalen wij welke soorten wij exclusief voor onszelf houden. Niemand anders heeft deze soorten dus staan." Leo's gezicht licht op als hij erover spreekt: "We hebben een eigen laboratorium waar drie mensen dagelijks bezig zijn met het vermeerderen van nieuwe soorten gerbera’s op weefselkweek. Het pakt elke keer weer anders uit. De één is nog mooier dan de ander. Wij selecteren op apartheid in kleur, vorm en kwaliteit. En we kijken naar de teelttechnische eigenschappen. Natuurlijk is niet altijd alles een succes en daarom belanden er veel van de nieuw ontwikkelde soorten in de container. We gaan altijd voor een verbetering van wat er al op de markt is. Een fantastische uitdaging."


Altijd de nieuwste technieken voor een duurzame wereld

Als we verder lopen, zijn we onder de indruk van de nieuwste technieken waarin Holstein Flowers investeert. Zo krijgen de planten elk uur automatisch water. Wat de plant niet nodig heeft wordt opgevangen, verzameld, gedesinfecteerd en hergebruikt. En we zien plastic slurven hangen bovenin de kas. Als de luchtvochtigheid te hoog oploopt, wat nadelig kan zijn voor de planten en bloemen, wordt er lucht van buitenaf aangezogen en vermengd met de lucht in de kas. Met deze techniek wordt 25% minder energie verbruikt.

Ook maakt Holstein Flowers gebruik van een WKK (warmtekrachtkoppeling), een soort grote dynamo. Deze installatie levert warmte, elektriciteit en CO2. Het warme water wordt overdag opgeslagen in een grote buffertank en ’s nachts wordt de warmte weer uit de tank gehaald om de kas te verwarmen. De elektriciteit wordt gebruikt voor de groeilampen die boven het gewas hangen. En de CO2 wordt gedoseerd om de planten goed te laten groeien.

"Wij gaan heel bewust om met energie, water, elektriciteit, afvalstromen en mensen. Wij zijn er oprecht trots op dat onze gerbera een eerlijk product is dat op de juiste manier wordt geproduceerd en dat de mensen die bij ons werken er goed voor beloond worden. En wist je dat Nederlandse kwekers vooroplopen qua innovatie? Ze komen zelfs vanuit het buitenland om kennis bij ons te kopen."


Tuinbouw is topsport

"We zijn echt Champions League aan het spelen. We hebben dagelijks te maken met energiemanagement, timemanagement, datamanagement, commercie, alle uitdagingen van logistiek, duurzaamheid en uiteraard met de teelt zelf. Vroeger kon een kweker een allrounder zijn. Dat kan al lang niet meer. Wij hebben een team van specialisten en iemand die de helikopterview bewaakt. We willen in alles de beste zijn en alles perfect op elkaar laten aansluiten."

Gerelateerde verhalen

Witte en roze hortensia populair

Witte en roze hortensia populair

Staan die rode rozen nu nog?

Staan die rode rozen nu nog?

lees al onze stories
The Flower Family — iPhone app

Download nu de app
en bestel je eerste boeket